Kako vas družinska psihoterapija lahko osreči

Hitro življenje, vsakodnevni pritiski, dednost in drugi dejavniki negativno vplivajo na naše počutje in na naše odnose z drugimi. Ker je družina najpomembnejša točka v našem življenju, morajo odnosi biti zdravi in pozitivni. Pomembno je, da se starša pogovarjata med seboj in z otroci. Na ta način se sproti rešujejo težave in se ne kopičijo. S pomočjo družinske terapije se razrešujejo tudi bolj kompleksni in zapleteni problemi, ki jih sami posamezniki ne moremo rešiti.

Kako najti ustrezno strokovno psihoterapevtsko pomoč?

Iskanje kvalitetnega psihoterapevta ni več pogojeno z Ljubljano. Prek spleta na primer na  Štajerskem najdemo odlično psihoterapijo v Mariboru. Slednja nudi tudi druge oblike svetovanja, kot so individualno, partnersko in strokovno. V času krize in bolezni pa je na voljo tudi terapevtsko svetovanje prek spleta. Na ta način dobimo celostno obravnavo celotne družine, brez iskanja in usklajevanja terminov v živo. 

Kaj vodi do nastanka depresivnega stanja pri ljudeh?

Karakteristike dobrega psihoterapevta

Dober psihoterapevt nam nudi občutek ugodja že pri prvem kontaktu. Tekom svetovanja na plano namreč pridejo travmatične izkušnje in dogodki, ki jih težko povemo ljudem, ki jim ne zaupamo. Med najbolj intenzivne vrste psihoterapevtskega svetovanja sodi družinska psihoterapija, kjer so hkrati obravnavani vsi člani družine. Terapevt mora pridobiti zaupanje vseh članov, saj tako lažje pomaga in svetuje. Vsi posamezniki  predstavijo svoj vpogled in svoje čustvovanje ob določenem dogodku. Na ta način psihoterapija dosega najboljše rezultate.

Konflikti v partnerskem odnosu privedejo do težav v celotni družini

Dejstvo je, da se konflikti med partnerjema odražajo tudi na odnosih celotne družine. V primeru prepirov, konfliktov, vpitja ali celo nasilja, so posledice vidne tudi na otrocih. Strokovnjaki pravijo, da se nezdravljene anskiozne motnje pri mladostnikih odražajo tudi v depresiji v odrasli dobi. Smiselno je, da se torej konflikti znotraj družine zdravijo že od samega začetka. Najprej na ravni partnerskega odnosa, kasneje tudi v obliki družinske psihoterapije po prihodu novih družinskih članov.

Kako prestaviti termin psihoterapije v Mariboru v primeru zadržanosti?

Če ste izbrali psihoterapijo v Mariboru, a se srečanja ne morete udeležiti, preprosto zamenjajte termin s spletnim terminom. Psihoterapevt bo tako prek Skypa ali telefona z vašo družino opravil pogovor in pomagal k izboljšanju situacije. Dogovoriti se je možno tudi za vnaprejšnje posredovanje vprašanj prek elektronskega sporočila ali spletnega obrazca, da se strokovni sodelavec vnaprej pripravi na terapijo.

Družinska sreča in boljši poslovni rezultati

Zadovoljstvo v matični celici, torej v družini, privede tudi do zadovoljstva in uspehov na drugih področjih. Zadovoljen in naspan posameznik dosega odlične poslovne rezultate. Za dobro naše družine je tako dobro, da ukrepamo preventivno. Dokler smo samski je priporočljiv obisk individualne psihoterapije. Kasneje v partnerskem odnosu je na vsake toliko smotrn obisk terapevta skupaj s partnerjem. Nadalje po prihodu otrok pa je nujno, da obiščemo družinskega terapevta, ki bo sproti pomagal pri obvladovanju stresnih situacij.

Prihod novih družinskih članov in konflikti v odnosih

Nenaspanost, motnje spanja, stres, prepiri, konflikti, pomanjkanje denarja, pomanjkanje časa za partnerske odnose, pomanjkanje spolnih odnosov in podobno, hitro privedejo do težav v družini. Problemi so lahko samo prehodne narave, lahko pa so znanilec dolgotrajnih in kompleksih težav. Nesrečen partner hitro začne iskati srečo na druge načine. Odvrača se od ljubljene osebe in tolažbo išče bodisi v obliki zasvojenosti s pijačo, drogami ali igrami na srečo, bodisi pa najde tolažbo v objemu druge osebe. Ukrepati je potrebno preventivno in obiskati družinsko psihoterapijo ob prvem pojavu nezadovoljstva in konfliktov. 

Anksiozne motnje pri otrocih in mladostnikih

 V primeru pojave anksioznih motenj pri naših otrocih, moramo pravočasno poiskati pomoč. Na ta način se zmanjša tveganje za nastanek hujših duševnih motenj v bodočnosti. Ob prvih znakih nemira, nespečnosti, anksioznosti, vzkipljivosti, depresiji in podobno, obiščite psihoterapevta, bodisi v Ljubljani, Mariboru ali kje drugje. Pomembno je najti vzroke za nastanek motenj in jih pravočasno odpraviti. Motnje namreč vplivajo tudi na kasnejše odnose naših otrok z njihovimi bodočimi partnerji in otroci. 

Prepoznavanje nesrečnega mladostnika in zdravljenje celotne družine

Nesrečen mladostnik se umika stran od družine. Zapira se v sobo, je nemiren, vzkipljiv ali pretirano zaprt vase. Ne želi komunicirati o svojem vsakdanjem življenju in ni pripravljen na poglobljene pogovore ter iskanje rešitev. Kaže tudi začetne znake depresije v smislu:

  • Motenj hranjenja,
  • Nespečnosti in nenehni utrujenosti,
  • Zlorabljanju alkohola in opojnih substanc, 
  • Slab učni uspeh,
  • Potrtosti, zaprtosti vase in samomorilnih mislih.

Depresija se kaže tudi v drugih manj očitnih znakih, zato je priporočljiv obisk strokovnjaka vsaj na začetku najstniških let. Najstnik tako dobi orodje za spopadanje s svojimi čustvi, mislimi in okolico.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress website enhanced by true google 404