Kako mladostniška bulimija vpliva na prehrambne navade v starosti

Prehrambne navade iz mladosti vplivajo tudi na naše navade kasneje v življenju. V kolikor nismo pozorni, lahko naši najstniki hitro dobijo duševno motnjo bulimijo, ki ima dolgoročne posledice na vse življenje. Pomemben je zdrav odnos do hrane in zdrava samopodoba. Nekateri so samozavestni že od rojstva, nekateri pa potrebujejo strokovno pomoč. Obisk psihoterapevta v začetni fazi bulimije, lahko hitro odpravi motnjo hranjenja, preden se pregloboko zakorenini.

Motnje hranjenja so zapletene

Motnje hranjenja, kot je bulimija, so prepletene iz bioloških, socialnih in psiholoških dejavnikov. Velikokrat so motnje prepozno zaznane, saj starši menijo, da je prenajedanje posledica odraščanja. Velikokrat ne prepoznajo globljih težav in problemov z odnosom s hrano.

Motnje hranjenja, kot je bulimija, so prepletene iz bioloških, socialnih in psiholoških dejavnikov.

Fizični pokazatelji motnje

Med fizične pokazatelje motnje uvrščamo:

 • Ponavljajoči vzorec prenajedanja, kateremu hitro sledi bruhanje,
 • Pretirana uporaba in zloraba odvajalnih sredstev,
 • Pogosto tehtanje in beleženje teže,
 • Različne vrste drugih zasvojenosti.

Psihološki pokazatelji motnje

Med psihološke pokazatelje motnje pa uvrščamo:

 • Depresijo,
 • Tesnobo,
 • Občutek sramu in gnusa,
 • Jezo,
 • Napetost in krivdo,
 • Pretiran strah,
 • Druge osebnostne motnje.

Prehrambne navade morajo biti zdrave

Pri duševnih motnjah kot je bulimija, je priporočljivo pravočasno ukrepanje. V kolikor opazite, da vaš otrok doživlja strah ali tesnobo med jedjo, tega ne zanemarite. Poizkusite z resnim pogovorom. V kolikor se noče pogovoriti z vami, pa poiščite psihoterapevta, ki mu bo otrok zaupal. V kolikor otrok ne želi oditi fizično k psihologu, se za začetek dogovorite za telefonske pogovore ali pogovore prek videoklicev. Na ta način bo lažje prejel orodja za spopadanje s hrano vsak dan sproti.

Po drugi strani pa mladostniki doživljajo tudi duševno motnjo, kot je anoreksija

Ne enačite jo z anoreksijo

Po drugi strani pa mladostniki doživljajo tudi duševno motnjo, kot je anoreksija, pri čemer je za mladostnika pomemben popoln nadzor nad vnosom hrane. Otrok tako obsesivno nadzoruje vnesene kalorije. Posameznik tako skuša ohraniti telesno težo daleč pot takšno, ki je primerna zanj. Pridobivanju teže se izogibajo s kombinacijo majhnega vnosa hrane in pretirane telesne vadbe.

Dejavniki tveganja za obolelost 

Različni psihoterapevti so ugotovili, da obstajajo ljudje, ki so bolj podvrženi možnosti, da dobijo anoreksijo in sicer:

 • Ženske,
 • Najstnice,
 • Posamezniki, ki so imeli kot otroci odvečno telesno težo,
 • Nagrajevanje posameznika ob hujšanju,
 • Večje življenjske spremembe, kot so selitev, menjava službe, menjava šole, 
 • Izguba ljubljene osebe,
 • Medijsko izpostavljene osebe.

Prepletanje različnih simptomov

Pri anoreksiji se tudi prepletajo različni simptomi. Pri tem gre za zavračanje hrane in pretirano telesno vadbo. Pri bulimiji na primer posameznik bruha. Pri anoreksiji pa preprosto zavrača hrano in nadzoruje dnevni vnos. Z lakoto se spopada s pitjem vode ali preprosto ignorira potrebe telesa. Ves čas obenem razmišlja o hrani in čaka naslednji obrok. Hrano poje zelo hitro ali pa po majhnih grižljajih. Socialno se začenja umikati od ljubljenih. Ves čas razmišlja samo o tem, kako mora shujšati. Postavljen ima nek imaginarni lepotni ideal, katerega z anoreksijo skuša doseči. Spolnost ga ne zanima, saj ima slabo samopodobo. Skuša izgubiti težo in doseči nek ideal, po katerem bo srečen. Velikokrat prihaja do jeznih izbruhov in razdražljivosti. Vse to je posledica velike lakote.

Oboleli z anoreksijo skuša nadzorovati svoje telo do te mere, da ve koliko bo pridobil teže s posameznim obrokom

Nadzor nad telesom

Pri obeh vrstah duševne motnje gre za delni nadzor nad telesom. Oboleli z anoreksijo skuša nadzorovati svoje telo do te mere, da ve koliko bo pridobil teže s posameznim obrokom. Redno spremlja izločanje, da vidi, ali je telo dovolj predelalo hrano ali ne. Z nadzorom nad telesom dejansko želijo pridobiti nadzor nad svojim življenjem. V kolikor je vaš otrok doživel kakšno travmo, je smiselno, da podrobno spremljate tudi njegove prehrambne navade. S pomočjo psihoterapije namreč dobi dovolj močna orodja za zdravo spoprijemanje z vsakodnevnimi težavami. Tako pride do rešitve svoje stiske sam, brez zlorabe zdravil ali odvajal. Pridobi tudi boljšo samopodobo, kar je pomembno tudi za kasnejše partnerske odnose.

Zdravljenje 

Tako anoreksija, kot tudi druge duševne bolezni potrebujejo psihoterapevtski pristop. Potrebnega je veliko pogovora v varnem okolju z osebo, ki ji oboleli zaupa. V primeru šibkega obolenja je dovolj samo pogovor. V kolikor pa je zadeva že dlje časa aktualna pa je potrebna kombinacija pogovora s psihoterapevtom in jemanja zdravil. Pri močnem obolenju pa je velikokrat potrebno tudi jemanje antidepresivov in pomirjeval. Na ta način se omeji občutek strahu. Pomemben je tudi občutek sprejetosti s strani družine. Družinski psihoterapevt tako svetuje, da ga obiščejo tekom zdravljenja tudi drugi člani družine.

Preberite še članek: Je bulimija isto kot anoreksija?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress website enhanced by true google 404